Φαγητό και Κρασί

Οι γευστικοί συνδυασμοί βασίζονται σε μια θεμελιώδη διάκριση ανάμεσα σε λευκά και κόκκινα κρασιά η οποία οφείλεται στην εξής διαφορά:

Τα κόκκινα κρασιά, ζυμώνονται μαζί με την φλούδα του σταφυλιού από την οποία παίρνουν το χρώμα και ταυτόχρονα ουσίες ταννικές, οι οποίες είναι στυφές και ισορροπούν όταν ενώνονται με πρωτεϊνες (κρέας, τυριά).

Τα λευκά κρασιά έχουν, απεναντίας, έχουν μεγαλύτερη οξύτητα (δροσερή γεύση) και επομένως ισορροπούν την λιπαρότητα των λαδερών φαγητών και ξεδιψούν την αρμυρή γεύση (ψάρια αλλά κια τη φέτα)

Συνοπτικά λοιπόν:

- Τα λευκά κρασιά είναι κοντά στο φρούτο σταφύλι, έχουν περισσότερη οξύτητα, γι αυτό είναι πιο δροσιστικά και ξεδιψούν.
Άρα ταιριάζουν με προϊόντα της αρμύρας και της θάλασσας, με τα λαδερά γιατί η οξύτητα ισορροπεί και την λιπαρότητα, με τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα άσπρα κρέατα με άσπρες σάλτσες.


- Τα ερυθρά με τις λίγο ή πολύ στυφές ταννίνες τους ψάχνουν τις πρωτεΐνες των κρεάτων και των τυριών να ενωθούν και να μαλακώσουν. Κόκκινα κρέατα, κίτρινα σκληρά τυριά, κόκκινες σάλτσες και μπαχαρικά τα απαιτούν οπωσδήποτε.
 

Σούπες - Όσπρια
Κρέας
Κρέας με λευκές σάλτσες (αυγολέμονο φρικασέ, λεμονάτα,
Κρέας με κόκκινες σάλτες (κοκκινιστά κατσαρόλας, στιφά
Ψάρι