αμπελουργοί της Αιγιάλειας aigialeia vine growers

Οι αμπελουργοί που συνεργαζόμαστε!

Πρωταγωνιστούν, βάζοντας μεράκι σε ό,τι κάνουν και βελτιώνοντας διαρκώς τις πρακτικές τους

Το αμπέλι δεν έπαψε ποτέ να καλλιεργείται σ’ αυτά τα μέρη. Γι’ αυτό οι αμπελουργοί της Αιγιάλειας φέρουν τη γνώση όλων αυτών των χρόνων. Έχουν μακρόχρονη πείρα κι έχουν αφομοιώσει σημαντικές “καλλιεργητικές τεχνικές ποιότητας”. Τεχνικές που αναπτύχθηκαν ήδη από την εποχή που καλλιεργούταν κυρίως η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η οποία απαιτεί μικρές αποδόσεις και υψηλή ποιότητα για να εκτεθεί πολλές μέρες απλωμένη στον ήλιο.

Μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μας ενώνει με τους πρωτοπόρους αμπελουργούς της Αιγιάλειας. Αντιλαμβάνονται ότι μαζί πρέπει να πορευτούμε με στόχο οι εξαιρετικοί οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ της Αιγιάλειας να κερδίσουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Οι άνθρωποι αυτοί είναι έτοιμοι να καλλιεργήσουν παλιές και νέες ποικιλίες αμπελιού, ελληνικές και διεθνείς, νιώθοντας πάντα υπερήφανοι για τον ορεινό Ροδίτη της Αιγιάλειας. Βρίσκονται σε επαφή μαζί μας όλο τον χρόνο ώστε να εκσυγχρονίζουμε τις πρακτικές, ν’ ανταλλάσσουμε γνώσεις κι εμπειρία. Δείχνουν έγνοια την πορεία των κρασιών μας, που είναι τα “κοινά μας παιδιά”.

aigialeia ampelourgoi

Τα επιμέρους terroirs της Αιγιάλειας

Οι επιμέρους τοποθεσίες της Αιγιαλείας έχουν ξεχωριστά μικροκλίματα που προσδίδουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στους αμπελώνες. Είναι πηγή αέναης δημιουργίας!

Η αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας έχει μήκος 45χλμ και πλάτος 15χλμ περίπου. Μέσα σε αυτή την έκταση καλλιεργούνται 50000στρ. αμπελιών, από τα οποία 11500στρ αφορούν οινοποιήσιμα αμπέλια. Τα 10000στρ. καλύπτει αποκλειστικά η αυτόχθονη ελληνική ποικιλία Ροδίτης και 1500στρ οι άλλες οινοποιήσιμες ποικιλίες. Αποτελείται από γεωλογικώς νέα εδάφη ελαφριάς σύστασης και φτωχά σε οργανική ύλη (συνήθως μικρότερη του 1%). Αυτά ακριβώς τα εδάφη είναι και τα πιο κατάλληλα για ποιοτική αμπελοκαλλιέργεια.

Οι επιμέρους τόποι των αμπελιών της Αιγιάλειας έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και μικροκλίματα διαμορφώνοντας τελικά ένα ενιαίο παζλ ποιότητας:

Α) Τα οροπέδια – βεράντες (terasses)

Πρόκειται για τρεις επιφάνειες 4000στρ. περίπου η καθεμιά: Πυργάκι, Μαμουσιά και Τράπεζα. Τις αποτελούν παλαιές εκβολές των δέλτα των ποταμών της περιοχής που βρίσκονταν στις παλαιοακτές του Κορινθιακού, πριν αυτές ανυψωθούν στα 840m, στη σημερινή τους θέση.
rw-slopes-of-aigialeia-plateaus
Τα εδάφη είναι ελαφράς και μέσης σύστασης δηλαδή αμμοπηλώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη και βρίσκονται πάνω σε συνεκτικά κροκαλοπαγή με άμμους. Έχουν ερυθρό χαρακτηριστικό χρώμα και όξινο pH (5-7).

B) Οι πλαγιές

Οι πλαγιές με κλίση έχουν δημιουργηθεί είτε από παλιές ποτάμιες αποθέσεις με κύρια σύστασή τα κροκαλοπαγή με άμμους και πηλούς, που σχηματίστηκαν από τα νερά που κατέβαιναν από τα ορεινά προς τον Κορινθιακό, είτε από πιο παλιές αποθέσεις πάνω σε πετρώματα της γεωλογικής ζώνης Ολωνού-Πίνδου που είναι συνήθως φλύσχες, ψαμμίτες και κροκαλοπαγή με στρώσεις πηλιτών όπως τα αμπελοτόπια στη Φτέρη, Αράχωβα, Γκρέκα, Αγ. Θεόδωροι.

Τα εδάφη των πλαγιών αυτών είναι κυρίως ασβεστούχα με άσπρα χώματα και ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό pH (6,6-8,0). Είναι επίσης ελαφράς και μέσης σύστασης, κυρίως αμμοπηλώδη (Αράχωβα, Φτέρη, Δουμενά, Αγ.Θεόδωροι) εώς αμμοαργιλοπηλώδη (Ζήρια, Πετσάκοι) και πηλώδη (Πλατανιώτισσα).

slopes-in-aigialeia rouvalis-winery
rw-slopes-of-aigialeia