αμπελώνες ρούβαλη rouvalis vineyards

Τοποθεσία Φραγκοσυκιά

Στην περιοχή βρίσκεται ο πατροπαράδοτος ιδιόκτητος αμπελώνας της οικογένειας Ρούβαλη, όπου παλαιότερα καλλιεργούταν η μαύρη κορινθιακή σταφίδα.
Χρησιμοποιήθηκε από τη δεκαετία του ’80 και μετά ως πειραματικός πολλών ποικιλιών. Στη συνέχεια αυτές διαδόθηκαν και στους άλλους αμπελουργούς της περιοχής.
Σήμερα εδώ καλλιεργείται η Κυδωνίτσα, η Μαλβαζία και η Μαυροδάφνη. Μερικές από τις παλιές πρακτικές κρατούν ακόμα. Για παράδειγμα οι δοκιμές για την παραγωγή γλυκού οίνου Κυδωνίτσας και Μαλβαζίας, γίνονται με την παραμονή των σταφυλιών, σε τζιβιέρες για να λιαστούνε όπως παραδοσιακά η μαύρη κορινθιακή σταφίδα.
Είναι ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας μέσα στην ηρεμία της φύσης.
Στο μέσο του αμπελώνα μια πέτρινη, λιτή αγροικία, χρησιμεύει για τις εργασίες αλλά και για ξεκούραση συμπληρώνοντας την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.
Angelos Rouvalis full in vines
ROYVALIS tzivieres

Τοποθεσία Σύρραχο – Άγ. Θεόδωροι

Σήμερα στην τοποθεσία Αγ. Θεόδωροι, η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Antonio Ruiz Pañego δημιουργούν έναν νέο πρότυπο βιολογικό αμπελώνα αφιερωμένο στην παραγωγή λευκών premium κρασιών.
Στέκεται μέσα στην αμπελουργική ζώνη, σε υψόμετρο 950 – 1050m ακριβώς εκεί που η Αιγιάλεια συναντά τα Καλάβρυτα, πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Η φυσική θέση του αμπελώνα προσφέρει μια μαγευτική θέα από τον αμπελώνα προς τη θάλασσα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όλα τα άλλα οροπέδια της αμπελουργικής Αιγιάλειας, τα οποία απλώνονται μπροστά στα μάτια του απ’ άκρη σ’ άκρη.
Έχοντας μεγάλη κλίση εδάφους, η οποία σε μερικά σημεία ξεπερνάει το 40%, ο αμπελώνας φυτεύεται πάνω σε πεζούλες θυμίζοντας τις ξερολιθιές των νησιών. Έχει βορινή έκθεση στον Κορινθιακό κόλπο και ευνοείται από όλα τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η ορεινή αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας.

Εδώ, φυτεύονται οι ποικιλίες Ροδίτης, Ρομπόλα, Riesling και Μαυροδάφνη σε πυκνές φυτεύσεις (550-800 φυτά/στρ.) προορισμένες για ποιοτικά σταφύλια μικρών αποδόσεων. Αξιοποιώντας την αμπελουργική εμπειρία της περιοχής καθώς και τις γνώσεις και τεχνικές της σύγχρονης αμπελουργίας, ο αμπελώνας αυτός αποτελεί ποιοτικό πρότυπο και στοχεύει στην παραγωγή της καλύτερης έκφρασης των ποικιλιών αυτών στο μοναδικό αυτό terroir.

Επίσης, σε συνεργασία με τον ειδήμονα κ. Κώστα Μπακασιέτα έχει προγραμματιστεί η φύτευση των 8 διαφορετικών κλώνων του ερυθρωπού Ροδίτη (αλεπού) με στόχο την αμπελουργική και οινολογική μελέτη τους και την επιλογή της πιο ποιοτικής εκδοχής του.

ampelones rouvali aigialeia