rouvalis winery about us

Δημιουργούμε με σεβασμό στη γη που καλλιεργούμε.
Αφουγκραζόμαστε τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου και μπολιάζουμε την παράδοση με μοντέρνες πρακτικές.

Στο κρασί, η καλλιέργεια του αμπελιού, η τέχνη της οινοποίησης έρχονται από παλιά κι είναι εμποτισμένες με σύμβολα, γνώσεις κι εμπειρίες. Η μοντέρνα επιστήμη, οινολογία και αμπελουργία, ριζώνουν σε αυτό το έδαφος αξιοποιώντας όλη αυτή την κληρονομιά. Έτσι δίνουν στο κρασί το σημερινό του πρόσωπο συναντώντας τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Αυτός είναι ο δικός μας στόχος! Κρασιά ανώτερης ποιότητας, που να εκφράζουν τα χαρακτηριστικά του terroir της ορεινής Αιγιάλειας και να ταιριάζουν στο σύγχρονο γευστικό γούστο.

Η ποιότητα είναι για εμάς μια συνήθεια που συναντάται σε κάθε στάδιο του έργου μας, στο αμπέλι, στο βαρυτικό οινοποιείο, στην εκπαίδευση και στον καθημερινό προσωπικό μας ενθουσιασμό!

Η φιλοσοφία μας στην καλλιέργεια της αμπέλου

Σπουδαία κρασιά είναι αυτά που μπορούν να αναδείξουν τη μοναδικότητα του terroir και δεν μπορεί παρά να προέρχονται από υγιή σταφύλια καλής «ανατροφής».

Το κλίμα της Αιγιάλειας, ιδανικό για το αμπέλι, προδιαθέτει για τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις! Λόγω των συνεχών ρευμάτων αέρα που δημιουργούνται από την διαφορά θερμοκρασίας βουνού και θάλασσας, οι συνθήκες εμποδίζουν την ανάπτυξη ασθενειών του αμπελιού με αποτέλεσμα η καλλιέργεια στην περιοχή να είναι σχεδόν παντού βιολογική! Ο ιδιόκτητος αμπελώνας μας είναι πιστοποιημένος για βιολογική καλλιέργεια όπως και πολλοί άλλοι συνεργαζόμενων αμπελουργών.

Κάθε διαδικασία γίνεται με το χέρι!
Οι διεργασίες στο αμπέλι: κλάδεμα, πράσινα κλαδέματα, τρύγος, πράσινος τρύγος κ.α. γίνονται χειρονακτικά, με φροντίδα στο κάθε κλίμα ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλίσης των πλαγιών που δεν επιτρέπουν χρήση μηχανημάτων αλλά και λόγω της μακρόχρονης αμπελουργικής πειθαρχίας στην περιοχή. Στις πλαγιές της Αιγιάλειας γινόταν η παραγωγή σταφίδας και υπάρχει μια βαθιά παράδοση στις πρακτικές της αμπελουργίας.

slopes of aigialeia vineyard

Οι τεχνικές μας εξελίσσονται διαρκώς!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόσαμε αμπελουργία ακριβείας σε επίπεδο αμπελουργικής ζώνης (με τη μέθοδο Oenoview), που επιβεβαίωσε διαφοροποιήσεις στους αμπελώνες, επιτρέποντάς μας να αντλήσουμε σημαντικές γνώσεις σχετικά με την ομαδοποίηση αμπελώνων με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά ή την ετερογένεια τμημάτων στον ίδιο αμπελώνα. Ετερογένεια που οφειλόταν σε εδαφικές διαφοροποιήσεις σύστασης ή κλίσης ροής των υδάτων, φυτοπαθολογικούς παράγοντες κι άλλοτε σε καλλιεργητικές πρακτικές. Βασιστήκαμε σε αυτές τις γνώσεις ώστε να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις πρακτικές μας (άρδευση, ξεφύλλισμα, ξεχωριστός τρυγητός) έτσι ώστε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας στον αμπελώνα και την ποιότητα των κρασιών μας.

Επίσης στο οινοποιείο, έχουμε τοποθετήσει δυο μετεωρολογικούς σταθμούς στα ορεινά της αμπελουργικής ζώνης και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αμπελουργούς, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα που βελτιώνουν την καλλιέργεια των αμπελώνων.

oenoview αμπελουργια ακριβείας