rouvalis winery oi anthropoi

Οι άνθρωποι στο σταυροδρόμι του κρασιού.

Οι άνθρωποι, είναι η ψυχή του οινοποιείου μας.
Η εμπειρία, οι ιδέες και η σκληρή δουλειά τους έδωσαν και δίνουν ακόμα μορφή στο έργο μας!

aggelos rouvalis oinopoios

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ

Πρωταγωνιστής στη σκηνή της Αιγιάλειας, ανέδειξε αυτή την ιδιαίτερη αμπελουργική ζώνη.

Ο Άγγελος Ρούβαλης γεννήθηκε στις Πλαγιές Αιγιάλειας το 1952 και ξεκίνησε σπουδάζοντας χημεία με ειδίκευση οινολογίας στο Bordeaux.

Το 1982, είναι ο πρώτος οινολόγος που άλλαξε τα οινολογικά δεδομένα στην αμπελουργική ζώνη της Σαντορίνης, εμφιαλώνοντας για πρώτη φορά τον λευκό ξηρό οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη και φέρνοντας στην επιφάνεια τα ξεχασμένα Vinsanto στις υπόσκαφες κάναβες της Θηρασιάς. Οινοποιούσε για τρία χρόνια στον Συνεταιρισμό αμπελουργών του ξακουστού αυτού νησιού.

Το 1994, χτίζει το οινοποιείο στις Πλαγιές της Αιγιάλειας, όταν διαπίστωσε τις μεγάλες δυνατότητες της ορεινής αυτής αμπελουργικής ζώνης και της παλιάς ελληνικής ποικιλίας που καλλιεργούταν εκεί, τον Ροδίτη. Από τους ορεινούς Ροδίτες δημιούργησε το 1990 το “Ασπρολίθι”, κρασί που σηματοδότησε την αναγέννηση του “Ελληνικού Κρασιού”.

Γρήγορα κατάφερε να εμπνεύσει ένα σύνολο αμπελουργών στις Πλαγιές Αιγιάλειας με στόχο να καλλιεργηθούν στην περιοχή παλιές ελληνικές και διεθνείς σπουδαίες ποικιλίες.

Με βαθιές γνώσεις για το “Ελληνικό Κρασί” και ισχυρό όραμα υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) για εφτά συνεχή έτη (2008-2014). Εκείνα τα χρόνια ο ΣΕΟ θεμελίωσε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό marketing, οργάνωσε το πρώτο αμπελουργικό συνέδριο το 2012 και προώθησε αποτελεσματικά τις συνέργειες με τον τουρισμό.

Επίσης, θεμελίωσε τον θεσμό “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ” που προωθεί το κρασί, την γαστρονομία και τον ποιοτικό τουρισμό στην Αιγιάλεια.

rouvalis winery theodora rouvali

ΘΕΟΔΩΡΑ ΡΟΥΒΑΛΗ

Διεθνής εμπειρία, βαθιά αγάπη και γνώση για το κρασί και τις Πλαγιές Αιγιάλειας. Σπίθα ενθουσιασμού που φέρνει νέα ζωή στο οινοποιείο!

Η Θεοδώρα Ρούβαλη είναι κόρη του Άγγελου και η δεύτερη γενιά στο οινοποιείο.

Το έντονο πάθος της για το αμπέλι, το κρασί και τους διαφορετικούς πολιτισμούς εκφράστηκε από νωρίς και την έσπρωξε ν’ αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της οινοποίησης και της αμπελουργίας σε σημαντικές αμπελουργικές ζώνες του κόσμου. Σπούδασε Οινολογία στo TEI της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο της Valencia της Ισπανίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό “Αμπελουργία και Terroir” στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία.

Είχε την τύχη να δουλέψει με σπουδαίους ανθρώπους σε σημαντικά οινοποιεία ανά τον κόσμο :

  • Clos de Tart Grand Cru Monopole, στη Βουργουνδία
  • Château Margaux, 1o Grand Cru Classe, στο Μπορντώ
  • Domaine Muré– Clos St Landelin, Grand Cru Vorbourg, στην Αλσατία
  • Villa Maria (Auckland) στη Νέα Ζηλανδία
  • Gandolini (Maipo Valley) και Ventolera (Leyda Valley) στη Χιλή
  • Κτήμα Μερκούρη στην Ελλάδα.
Οπλισμένη με όλη αυτή την εμπειρία, γύρισε το 2016 στην Αιγιάλεια με στόχο να δώσει νέα πνοή στο οικογενειακό οινοποιείο και τον ιδιόκτητο αμπελώνα, αξιοποιώντας παγκόσμιες γνώσεις που κέρδισε και δίνοντας έμφαση στο terroir της ιδιαίτερης αυτής ζώνης.

ΑΝΤΟΝΙΟ RUIZ PAÑEGO

Ερευνητής του οίνου, έρχεται να ξεκλειδώσει τα μυστικά του terroir της Αιγιάλειας.

Ο Αntonio Ruiz Pañego γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Valencia της Ισπανίας όπου σπούδασε γεωπονία και στη συνέχεια οινολογία στο πανεπιστήμιο της Valencia.

Εγκαταστάθηκε στη Χιλή για να δουλέψει στο οινοποιείο Caliterra (Colchagua Valley) και στη συνέχεια στη Νέα Ζηλανδία όπου δούλεψε στο οινοποιείο Villa Maria Estate. Σύντομα όμως αναζήτησε τη γαλλική οινική κουλτούρα, οπότε καταστάλαξε στη Βουργουνδία. Εκεί, δούλεψε στο Domaine Frederic Magnien (Morey-St-Denis) οινοποιώντας μερικά από τα καλύτερα Grand Cru της Βουργουνδίας. Έζησε για τρία χρόνια μέσα στο οινοποιείο με δάσκαλο τον ίδιο τον Frederic που τον μύησε στις αρχές της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας και οινοποίησης μέσα σ’ ένα από τα πιο καινοτόμα οινοποιεία της περιοχής.

Οι “ιπτάμενοι οινολόγοι” όμως, πολίτες του κόσμου, διασταυρώνονται εύκολα! Έτσι ο Αντόνιο γνώρισε τη Θεοδώρα και μαζί της… την Αιγιάλεια! Αμέσως διέκρινε την ιδιαιτερότητα της ορεινής αυτής ζώνης και τις δυνατότητές της.
Η εξαιρετική δυναμική αυτής της περιοχής ήταν σαν πρόκληση για εκείνον! Άφησε λοιπόν τη Βουργουνδία και από το 2016 έχει εγκατασταθεί στην Αιγιάλεια όπου είναι υπεύθυνος για τις οινοποιήσεις και τη φροντίδα των κρασιών με στόχο την έκφραση του μοναδικού αυτού terroir με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις.

rouvalis winery antonio ruiz