Ιστορική διαδροΜΗ


Κάθε ταξίδι έχει μια αρχή, κάθε γεύση έναν προορισμό!

1990

ιστορική αναδρομή, history rouvalis

Στις πλαγιές της Αιγιάλειας, δημιουργείται το οινοποιείο ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ. Το όνομά του σημαίνει: αυτός που φέρει το κρασί και στην κυριολεξία αντικατοπτρίζει το όραμα του δημιουργού του, Αγγέλου Ρούβαλη. Γιος αμπελουργού της περιοχής ο ίδιος, με σπουδές Οινολογίας στο Bordeaux, ονειρεύεται να ξεκινήσει μια οινική παράδοση ποιότητας.

Πρωτοπόρος για την εποχή του καταφέρνει να συντονίσει όλη την αμπελουργική ανάπτυξη της Αιγιάλειας και παράγει το πρώτο του κρασί το ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ, ένα κρασί, σύμβολο της αναγέννησης του ποιοτικού ελληνικού Κρασιού.

Η αναγέννηση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης ανανέωσης στον κόσμο του ελληνικού κρασιού που βασίστηκε στις αρχές της σύγχρονης Οινολογίας αλλά και στην εμφάνιση νέων εμπορικών αναζητήσεων. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν νέα αυθεντικά προϊόντα που θα προκαλέσουν νέες καταναλωτικές εμπειρίες.

1991

Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το Ασπρολίθι (εσοδείας 1990) και πολύ γρήγορα αποκτάει την θέση του στην αγορά σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ελληνικό κρασί. Εκτιμάται πολύ και από τους γευσιγνώστες διεθνούς φήμης και διακρίνεται συνεχώς, μέχρι και σήμερα, ως η καλύτερη έκφραση του ορεινού Ροδίτη.
Ίσως η επιτομή του Ελληνικού κρασιού.  γράφει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.

ασπρολίθι ιστορία

1994

Το 1994 φτιάχνεται το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο, εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία, στην πλαγιά πάνω από το Αίγιο. Καθώς είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε 6 διαφορετικά επίπεδα, αξιοποιεί τη φυσική ροή της βαρύτητας στην παραγωγή του κρασιού. Ο γεωπόνος Γιάννης Καραμπάτσος συμβάλει στην ίδρυση του οινοποιείου καθώς και στη δημιουργία του πειραματικού αμπελώνα.

rouvalis winery

2004

history rouvalis kourtakis

Τα “Ελληνικά Κελλάρια Οίνων”, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας οίνου κι έργο ζωής του Βασίλη Κουρτάκη, επίτιμου Προέδρου της CEEV, συμμετέχει στην Οινοφόρο κι αναλαμβάνει την εμπορική διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα.

2016

Έρχεται το νέο αίμα στο οινοποιείο. Η Θεοδώρα Ρούβαλη μόλις 27 ετών, Οινολόγος με μεταπτυχιακό Αμπελουργίας και παγκόσμια επαγγελματική εμπειρία, αναλαμβάνει τα ηνία του οινοποιείου. Μαζί της και ο Ισπανός σύντροφός της, επίσης αναγνωρισμένος οινολόγος, Antonio Ruiz Pañego.

Έτσι ένας νέος αέρας δημιουργικότητας πνέει στην εταιρεία ωθώντας τη να πετύχει υψηλότερους ποιοτικούς στόχους στο αμπέλι, το οινοποιείο και την αγορά του εσωτερικού αλλά και την παγκόσμια.

Η έμφαση δίνεται στο αμπέλι και τη βιολογική καλλιέργεια, η αμπελουργία ακριβείας είναι παρούσα, η βαρύτητα στο οινοποιείο τελειοποιείται…
Ένας γόνιμος συνδυασμός μακρόχρονης παράδοσης, σύγχρονης τεχνολογίας κι εφαρμογής γνώσης από αμπελώνες διεθνούς φήμης, έρχεται ν’ αναδείξει το μοναδικό terroir της Αιγιάλειας.

theodora rouvalis