οινοποιείο ρούβαλη αιγιάλεια rouvalis winery aigialeia

Αποτελεί πρότυπο μικρό οινοποιείο, ειδικά σχεδιασμένο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών terroir.
Είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε 6 διαφορετικά επίπεδα και είναι ανοιχτό στο κοινό για επισκέψεις ώστε να του αποκαλύψει τα μυστικά του.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου συνδυάζει τη λιτή μοναστηριακή αισθητική με την πρακτικότητα. Τα παράθυρά του βλέπουν μόνο προς τον Βορρά και προσφέρουν πανοραμική θέα του Κορινθιακού Κόλπου ενώ παράλληλα αξιοποιεί τη φυσική ροή της βαρύτητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Κάθε επίπεδο στο οινοποιείο Ρούβαλη έχει τη δική του ξεχωριστή λειτουργία :

οινοποιείο ρούβαλης αιγιάλεια, rouvalis winery gravity winery overall
rouvalis winery gravity winery level 1

Επίπεδο 1

Υποδοχή των σταφυλιών

Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Εδώ γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος και ο διαχωρισμός της πρώτης ύλης μόλις αυτή καταφτάσει σε μικρά τελάρα, αμέσως μετά τον τρύγο. Περιλαμβάνει έναν ειδικό ψυκτικό θάλαμο για τα σταφύλια, δεξαμενή κρυοεκχύλισης και το πνευματικό πιεστήριο για τις λευκές ποικιλίες.

rouvalis gravity winery level 2

Επίπεδο 2

Επίπεδο επεξεργασίας μούστου

Στο δεύτερο επίπεδο, ακριβώς κάτω από το πιεστήριο, γίνεται η παραλαβή κι η επεξεργασία του μούστου. Ο χυμός των σταφυλιών κατεβαίνει από το πιεστήριο με φυσική ροή και φτάνει στις ειδικές ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές όπου και παραμένει κάποιες ώρες για στατική απολάσπωση.

Επίπεδο 3

Επίπεδο αλκοολικών ζυμώσεων

Στη συνέχεια, πάλι χάρη στη φυσική ροή, ο καθαρός πια μούστος περνάει στο τρίτο επίπεδο όπου και γίνονται οι αλκοολικές ζυμώσεις και οι υπόλοιπες εργασίες της οινοποίησης και της ανατροφής των κρασιών μας. Εδώ, οι ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τα λευκά κρασιά και οι οινοποιητές με το πιεστήριο, τα ερυθρά.

rouvalis gravity winery level 3
rouvalis gravity winery level 4

Επίπεδο 4

Επίπεδο εμφιάλωσης & συσκευασίας και εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου

Σε αυτό το επίπεδο εμφιαλώνουμε και συσκευάζουμε τα κρασιά μας. Η εμφιαλωτική μηχανή δημιουργεί ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου που προστατεύει το κρασί από το οξυγόνο. Στο ίδιο επίπεδο έχει στηθεί ένα οργανωμένο εργαστήριο με σύγχρονο εξοπλισμό που πραγματοποιεί αναλύσεις και τον ποιοτικό έλεγχο όλων των προϊόντων μας. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής εφαρμόζονται ακριβείς προδιαγραφές ιχνηλασιμότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Επίπεδο 5

Υπόγεια κάβα

Το πέμπτο πια επίπεδο βρίσκεται μέσα στη γη όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Εκεί φυλάσσονται δρύινα γαλλικά βαρέλια και χειροποίητοι αμφορείς ειδικοί για την παλαίωση κρασιού. Εδώ οινοποιούνται και παλαιώνουν τα πιο ξεχωριστά κρασιά μακρόχρονης παλαίωσης καθώς και τα γλυκά κρασιά που προέρχονται από τα λιαστά σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα μας.

rouvalis gravity winery level 5
rouvalis gravity winery level 6

Επίπεδο 6

Κάβα αποθήκευσης

Το τελευταίο υπόγειο επίπεδο αποτελεί χώρο αποθήκευσης των ημιέτοιμων κρασιών και άλλων βοηθητικών υλών. Οι δυο υπόγειες κάβες, επικοινωνούν με το εμφιαλωτήριο μέσω ειδικού ανελκυστήρα και η άνοδος του παλαιωμένου κρασιού πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντλιών.

Έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της βαρύτητας στο οινοποιείο Ρούβαλη!