Ένας φυσικός κλιματισμός
«Από εδαφοκλιματική άποψη, ο αμπελώνας πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου»
Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα
Επίτιμη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV)
Με τη θερμοκρασία να πέφτει τουλάχιστον 6 βαθμούς χαμηλότερα από ό,τι στα πεδινά και τη διαφορά στις βροχοπτώσεις να ξεπερνά τα 350 mm, οι ορεινοί αμπελώνες μας δεν επιβαρύνονται από τους περιορισμούς που θέτουν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία του μεσογειακού καλοκαιριού. Στην ‘πλάτη’ των αμπελώνων, τέσσερα ψηλά βουνά (Παναχαϊκό 1926 μ., Χελμός 2355 μ., Ερύμανθος 2224 μ. και Κυλλήνη 2374 μ.) προστατεύουν την αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας από τους καύσωνες, δημιουργώντας ισχυρά φράγματα για τους ζεστούς νοτιάδες, που ανεβαίνουν από τη Μεσόγειο και την Αφρική· την ίδια στιγμή, ο βόρειος-βορειοανατολικός προσανατολισμός των πλαγιών επιτρέπει στα μελτέμια να δροσίζουν τους αμπελώνες τους δύσκολους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Εκτεθειμένα στους ευεργετικούς βοριάδες, τα κλήματα δίνουν φρέσκα, φρουτώδη και δροσερά κρασιά, ενώ η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας, λόγω υψομέτρου, συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία αρωμάτων και μηλικού οξέος, ιδίως στις λευκές ποικιλίες.
Ορεινοί όγκοι και θαλασσινή έκθεση διαμορφώνουν εδώ έναν ιδανικό φυσικό κλιματισμό. Απολαμβάνοντας την αύρα από τη θάλασσα και το «κατάντι» από τα βουνά, και χάρη στα ρεύματα που δημιουργούνται από τη διαφορά θερμοκρασίας, με τα ψυχρότερα από αυτά να κινούνται κοντά στο επίπεδο του εδάφους, οι αμπελώνες μας προστατεύονται με τρόπο φυσικό από τις ασθένειες, επιτρέποντας έτσι τη βιολογική καλλιέργειά τους.
Για να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε όλα τα στοιχεία του κλίματος των αμπελώνων, το οινοποιείο μας έχει εγκαταστήσει δύο μετεωρολογικούς σταθμούς στην αμπελουργική ζώνη.