ΘΕΟΔΩΡΑ ΡΟΥΒΑΛΗ
Μια νέα ανήσυχη οινοποιός-αμπελουργός

Με διεθνή εμπειρία, βαθιά αγάπη και γνώση για το κρασί, και δυναμικό ενθουσιασμό, η Θεοδώρα Ρούβαλη, κόρη του Άγγελου, έχει αναλάβει τα ηνία του οινοποιείου. Η Θεοδώρα σπούδασε Οινολογία στo TEI της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο της Valencia της Ισπανίας, και στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αμπελουργία και Terroir» στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία. Το πάθος της για το αμπέλι, το κρασί και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, την ώθησε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε σημαντικές αμπελουργικές ζώνες του κόσμου αποκτώντας πολύτιμη οινολογική και οινοποιητική εμπειρία. Δούλεψε με σπουδαίους ανθρώπους του κρασιού σε φημισμένα οινοποιεία: Clos de Tart (Grand Cru Monopole) στη Βουργουνδία· Château Margaux (1er Grand Cru Classé) στο Μπορντώ· Domaine Muré – Clos Saint Landelin (Grand Cru Vorbourg) στην Αλσατία· Villa Maria (Auckland) στη Νέα Ζηλανδία· Gandolini (Maipo Valley) και Ventolera (Leyda Valley) στη Χιλή· Κτήμα Μερκούρη στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον κοσμοπολίτικο οινοποιητικό εξοπλισμό, η Θεοδώρα επέστρεψε το 2017 στην Αιγιάλεια, φέρνοντας νέα πνοή στον ιδιόκτητο αμπελώνα και το οικογενειακό οινοποιείο, με αφοσίωση και φροντίδα για το χαρισματικό terroir αυτής της ιδιαίτερης αμπελουργικής ζώνης.

ΑΝΤΟΝΙΟ RUIZ PAÑEGO
Ένας οινολόγος-εξερευνητής

Ο Αntonio Ruiz Pañego γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Valencia της Ισπανίας όπου ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στη γεωπονία και στη συνέχεια στην οινολογία. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στη Χιλή για να δουλέψει στο οινοποιείο Caliterra (Colchagua Valley) και στη συνέχεια στη Νέα Ζηλανδία, όπου δούλεψε στο οινοποιείο Villa Maria Estate. Σύντομα, όμως, αναζήτησε τη γαλλική οινική κουλτούρα, οπότε καταστάλαξε στη Βουργουνδία. Εκεί, δούλεψε στο Domaine Frederic Magnien (Morey-Saint-Denis), ένα από τα πιο καινοτόμα οινοποιεία της περιοχής, οινοποιώντας μερικά από τα καλύτερα Grand Cru της Βουργουνδίας. Με δάσκαλο τον ίδιο τον Frederic Magnien, ο Αntonio μυήθηκε στις αρχές της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας και οινοποίησης.

Για τον Antonio η χαρισματική Αιγιάλεια είναι μια πρόκληση. Από το 2017, οπότε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή, είναι υπεύθυνος για τις οινοποιήσεις και τη φροντίδα των κρασιών, με στόχο την έκφραση του μοναδικού αυτού terroir μέσα από όσο το δυνατόν ηπιότερες παρεμβάσεις.

ΆΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
Ένας εμβληματικός οινοποιός, οραματιστής της Αιγιάλειας

Ο Άγγελος Ρούβαλης γεννήθηκε στο Αίγιο, το 1952, και ξεκίνησε την εντυπωσιακή διαδρομή του στον χώρο του κρασιού, σπουδάζοντας χημεία με ειδίκευση οινολογίας στο Bordeaux. Το 1982, ήταν ο πρώτος οινολόγος που άλλαξε τα οινολογικά δεδομένα στην αμπελουργική ζώνη της Σαντορίνης, εμφιαλώνοντας για πρώτη φορά τον λευκό ξηρό οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη και φέρνοντας στην επιφάνεια τα ξεχασμένα Vinsanto στις υπόσκαφες κάναβες της Θηρασιάς.

Το 1990, χτίζει το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο του στις πλαγιές της Αιγιάλειας, διαπιστώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες της ορεινής αυτής αμπελουργικής ζώνης και της παλιάς ελληνικής ποικιλίας που καλλιεργείται στην περιοχή: του Ροδίτη. Από τους ορεινούς Ροδίτες, ο Άγγελος Ρούβαλης δημιούργησε τότε το «Ασπρολίθι», ένα κρασί που σηματοδότησε την αναγέννηση του Ελληνικού κρασιού.

Γρήγορα, καταφέρνει να εμπνεύσει μια μεγάλη ομάδα αμπελουργών της Αιγιάλειας, που αρχίζουν πια να καλλιεργούν συστηματικά στη περιοχή παλιές ελληνικές και διεθνείς σπουδαίες ποικιλίες. Με βαθιές γνώσεις για το Ελληνικό κρασί και ισχυρό όραμα, υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) για εφτά συνεχή έτη (2008-2014). Υπό την προεδρία του, ο ΣΕΟ θεμελίωσε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό marketing για τα ελληνικά κρασιά, οργάνωσε το πρώτο αμπελουργικό συνέδριο, το 2012, και προώθησε αποτελεσματικά τις συνέργειες με τον τουρισμό. Ο Άγγελος Ρούβαλης θεμελίωσε, επίσης, τον θεσμό ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ που προωθεί το κρασί, τη γαστρονομία και τον ποιοτικό τουρισμό στην Αιγιάλεια.

Οικογένεια Ρούβαλη
Wine Shop Wine Journal Contact