Ιστορική διαδρομή

1990
Στις πλαγιές της Αιγιάλειας, ιδρύεται η οινοποιία «Οινοφόρος». Ο Άγγελος Ρούβαλης οραματίζεται μια καινοτόμο και ποιοτική οινοποιητική μονάδα – και γρήγορα την κάνει πράξη.
Πρωτοπόρος για την εποχή του, o Άγγελος καταφέρνει να συντονίσει όλη την αμπελουργική ανάπτυξη της Αιγιάλειας, συμμετέχοντας ενεργά στην αναγέννηση του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού. Η δυναμική αυτή, παρακολουθώντας την εξέλιξη της σύγχρονης Οινολογίας καθώς και τις αναζητήσεις των καταναλωτών για εκλεπτυσμένες γευστικές εμπειρίες, οδήγησε στη δημιουργία νέων αυθεντικών προϊόντων.

1991
Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Ασπρολίθι» και πολύ γρήγορα κατακτά τη θέση του στην αγορά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το Ελληνικό κρασί. Προκαλώντας το ενδιαφέρον γευσιγνωστών διεθνούς φήμης και με σημαντικές διακρίσεις διαχρονικά, το «Ασπρολίθι» κατοχυρώνεται ως η καλύτερη έκφραση του ορεινού Ροδίτη. «Ίσως η επιτομή του ελληνικού κρασιού», σύμφωνα με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη.

1994
Εγκαινιάζεται η λειτουργία του πρότυπου βαρυτικού οινοποιείου. Χτισμένο πάνω σε βράχο, σε 6 διαφορετικά επίπεδα, το οινοποιείο αξιοποιεί τη φυσική ροή της βαρύτητας στην παραγωγή του κρασιού. Ο γεωπόνος Γιάννης Καραμπάτσος συμβάλλει αποφασιστικά στην ίδρυση του οινοποιείου καθώς και στη δημιουργία του πειραματικού αμπελώνα.

2004
Τα «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας οίνου και έργο ζωής του Βασίλη Κουρτάκη, επίτιμου Προέδρου της CEEV, συμμετέχει στην «Οινοφόρο» και αναλαμβάνει την εμπορική διάθεση των προϊόντων της.

2017
Η Θεοδώρα Ρούβαλη, οινολόγος με μεταπτυχιακό Αμπελουργίας και διεθνή επαγγελματική εμπειρία, αναλαμβάνει τα ηνία του οινοποιείου. Μαζί της και ο Ισπανός σύντροφός της, επίσης αναγνωρισμένος οινολόγος, Antonio Ruiz Pañego.
Ένας νέος αέρας δημιουργικότητας πνέει στην εταιρεία, ωθώντας την να πετύχει υψηλότερους ποιοτικούς στόχους στο αμπέλι, το οινοποιείο, την αγορά του εσωτερικού αλλά και την παγκόσμια. Η έμφαση δίνεται στη βιολογική καλλιέργεια, στην αμπελουργία ακριβείας, και στην τελειοποίηση της βαρυτικής λειτουργίας του οινοποιείου. Συνδυάζοντας γόνιμα την παράδοση, τη σύγχρονη τεχνολογία και την κοσμοπολίτικη εμπειρία, η Θεοδώρα και ο Antonio υπηρετούν με αφοσίωση και γνώση το συναρπαστικό terroir της Αιγιάλειας.

2018
Διαπιστώνοντας τις δυνατότητες εξέλιξης ενός μικρού και πρωτοποριακού οινοποιείου υψηλής ποιότητας, ο Δημήτρης Κουρτάκης συμμετέχει δυναμικά στην καινούργια εποχή του: σε συνεργασία με τη Θεοδώρα και τον Αntonio, ανασχεδιάζει την γκάμα των κρασιών και αναδιαμορφώνει τη συνολική εικόνα του, ώστε να αποτυπώνει και να αναδεικνύει τη μοναδική προσωπικότητα αυτού του εμβληματικού οινοποιείου της Αιγιάλειας.

Wine Shop Wine Journal Contact