Οινοποιείο

Το εμβληματικό οινοποιείο της Αιγιάλειας

Το 1990, ο Άγγελος Ρούβαλης, αξιοποιώντας τις πλαγιές της ορεινής Αιγιάλειας, διαμορφώνει ένα πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο ειδικά σχεδιασμένο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών terroir. Εδώ, η κλίση του εδάφους χαρίζει στην οινοποιητική διαδρομή μια φυσική, αβίαστη και ήρεμη ροή.

Το βαρυτικό οινοποιείο, το πρώτο ελληνικό οινοποιείο της κατηγορίας του και ένα από τα λίγα παγκοσμίως, είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε 6 διαδοχικά επίπεδα. Το κάθε ένα επίπεδο έχει τη δική του ξεχωριστή λειτουργία:

Επίπεδο 1
Υποδοχή των σταφυλιών

Εδώ γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος και ο διαχωρισμός της πρώτης ύλης, που φτάνει στο οινοποιείο σε μικρά τελάρα, αμέσως μετά τον τρύγο. Το επίπεδο αυτό περιλαμβάνει έναν ειδικό ψυκτικό θάλαμο για τα σταφύλια, δεξαμενή κρυοεκχύλισης και το πνευματικό πιεστήριο για τις λευκές ποικιλίες.

Επίπεδο 2
Επεξεργασία μούστου

Ακριβώς κάτω από το πιεστήριο, γίνεται η παραλαβή κι η επεξεργασία του μούστου. Ο χυμός των σταφυλιών κατεβαίνει από το πιεστήριο με φυσική ροή και φτάνει στις ειδικές ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές, όπου και παραμένει κάποιες ώρες για στατική απολάσπωση.

Επίπεδο 3
Ζύμωση και ανατροφή κρασιών

Στη συνέχεια, πάλι χάρη στη φυσική ροή, ο καθαρός πια μούστος περνάει στο τρίτο επίπεδο, όπου και γίνονται οι αλκοολικές ζυμώσεις και οι υπόλοιπες εργασίες της οινοποίησης και της ανατροφής των κρασιών μας.

Επίπεδο 4
Εμφιάλωση, συσκευασία και εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου

Σε αυτό το επίπεδο εμφιαλώνουμε και συσκευάζουμε τα κρασιά μας. Η εμφιαλωτική μηχανή δημιουργεί ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου που προστατεύει το κρασί από το οξυγόνο. Στο ίδιο επίπεδο έχει στηθεί ένα οργανωμένο εργαστήριο με σύγχρονο εξοπλισμό που πραγματοποιεί αναλύσεις και τον ποιοτικό έλεγχο όλων των προϊόντων μας.

Επίπεδο 5
Υπόγεια κάβα

Το επόμενο επίπεδο βρίσκεται μέσα στη γη, σε ειδικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Εδώ, φυλάσσονται δρύινα γαλλικά βαρέλια και χειροποίητοι αμφορείς ειδικοί για την παλαίωση κρασιού. Εκτός από τα κρασιά μακρόχρονης παλαίωσης, εδώ οινοποιούνται και τα γλυκά κρασιά, που προέρχονται από τα λιαστά σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα μας.

Επίπεδο 6
Κάβα αποθήκευσης

Το τελευταίο ημι-υπόγειο επίπεδο αποτελεί χώρο αποθήκευσης των τελικών προϊόντων. Οι δύο κάβες επικοινωνούν με το εμφιαλωτήριο μέσω ειδικού ανελκυστήρα και έτσι η άνοδος του παλαιωμένου κρασιού πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντλιών.

Wine Shop Wine Journal Contact