Η Τσιγκέλω βραβεύεται στον διαγωνισμό “50 Great Greek Wines 2020”

29.09.2020
Ως ένα από τα 50 καλύτερα κρασιά της χώρας για το 2020 διακρίθηκε η «Τσιγκέλω» του οινοποιείου Ρούβαλη, τοποθετώντας την ξηρή εκδοχή της Μαυροδάφνης στον χάρτη με τα ελληνικά κρασιά που αξίζουν την προσοχή μας.

Τα τελευταία χρόνια η Μαυροδάφνη, αυτή η αυτόχθονη ποικιλία της Αιγιάλειας, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Χωρίς να απαρνιέται τον γήινο χαρακτήρα της, αφήνει πίσω της τις πιο γλυκιές, συμπυκνωμένες εκφάνσεις της και κάνει στροφή προς μια ξηρή, πιο ντελικάτη υπόσταση. Ιδανικός εκφραστής της στροφής αυτής, η Τσιγκέλω του οινοποιείου Ρούβαλη, που οφείλει το όνομά της στην πιο ποιοτική εκδοχή της ποικιλίας, προσφέρει ένα ακαταμάχητο ξηρό ερυθρό κρασί με αναβαθμισμένο ποιοτικό φορτίο, φινέτσα και διακριτή γευστική αβρότητα.

Ήδη με την πρώτη εμφάνισή της το 2017, η Τσιγκέλω κέρδισε την προσοχή της διεθνούς σκηνής, αποσπώντας 92 points από το Decanter, ένα από τα κορυφαία στον κόσμο media brands για το κρασί.

Η επόμενη εσοδεία της, του 2018, καταφέρνει μια ακόμα μεγάλη διάκριση: κατατάσσεται ανάμεσα στα 50 Great Greek Wines για το 2020, έναν θεσμό που ξεκίνησε δυναμικά φέτος βραβεύοντας τα κορυφαία κρασιά της χώρας, με την αξιολόγηση γευσιγνωστών διεθνούς κύρους.

Εμπνευστής και ιδρυτής του 50 Great Greek Wines είναι ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, του οποίου «σκοπός είναι αυτά τα 50 κρασιά να αποτελέσουν τους πρεσβευτές οι οποίοι θα ανοίξουν τις αγορές για το ελληνικό κρασί. Να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη, εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό κρασί, για τον κάθε αγοραστή και οινόφιλο, δημιουργώντας του την επιθυμία να ασχοληθεί περισσότερο».

Η ομάδα των κριτών περιλαμβάνει ονόματα κορυφαίων γευσιγνωστών της παγκόσμιας οινικής σκηνής: Mark Andrew Master of Wine (συνιδρυτής του περιοδικού Noble Rot), Lenka Sedlackova Master of Wine, Stefan Neumann Master Sommelier, Kelli White (Senior Staff Writer για το GuildSomm), Terry Kandylis (Head Sommelier στο Club 67 Pall Mall, London), Wojciech Bońkowski (δημοσιογράφος και συγγραφέας 4 βιβλίων για το κρασί), Γρηγόρης Μιχαήλος Dip WSET (ανεξάρτητος σύμβουλος και εκπαιδευτής οίνου) κ.ά.

Οινοποιημένη με ήπιες παρεμβάσεις, η βραβευμένη βαθυκόκκινη Τσιγκέλω ωριμάζει σε χειροποίητους πήλινους αμφορείς, αμβλύνοντας τις τανίνες της, και εξελίσσεται στη φιάλη αφιλτράριστη, κατακτώντας αρώματα δενδρολίβανου, δάφνης και ευκάλυπτου. Δείτε περισσότερα για την Τσιγκέλω εδώ.

Wine Shop Wine Journal Contact